Trocadéro Systems AB        

 

 

Uppåt

    Beställ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namnet Trocadéro

Lite info om ursprunget

 

Trocadéro förekommer i olika sammanhang över hela världen. I Sverige finns en läskedryck som heter Trocadéro, i Frankrike en choklad. Många hotell heter Trocadéro, i Paris, i Nice, i USA, ja lite överallt. I London finns ett nöjesetablissemang. En hel del casinon världen över heter också Trocadéro. Och i Tyskland är det bland annat en köp-sälj-sight i stil med Blocket.

Det närmaste ursprunget är förstås Place de Trocadéro i Paris som också är en metro-station. Där fanns på 1800-talet Palais de Trocadéro - 

- en ganska anskrämlig byggnad, eller hur? Bara den centrala delen syns på bilden. Det fanns också flyglar som sträckte sig i en båge ett hundratal meter åt varje sida. Palatset byggdes 1878 till världsutställningen. Arkitekt var Gabriel Davioud. Palatset och flyglarna inneslöt en stor park, Jardin de Trocadéro. Det hela revs 1937 för att ge plats åt Palais de Challiot som nu pryder platsen på ett mera smakfullt sätt. 

Under Place de Trocadéro, som ligger tvärs över Seine mitt emot Eiffeltornet, finns nu ett stort akvarium.

Men varför heter Place de Trocadéro just Place de Trocadéro?

Även om namnet numera mestadels används i ganska lättsamma sammanhang, är bakgrunden minst sagt blodig. På platsen uppfördes ett segermonument över slaget vid Trocadero som ägde rum den 31 augusti 1832. Eftersom det var ett segermonument behöver väl inte sägas att det var fransmännen som vann.

Var utspelade sig då detta slag och vad handlade det om?

  

Så här ser det "riktiga" Trocadero ut. Det var en försvarsbefästning som försvarade den spanska staden Cadiz. Sedan befästningen intagits dröjde det inte länge innan hela staden föll i fransmännens händer. Spanien hade genomgått en revolution, men i och med fransmännens seger, återinsattes Ferdinand VII på tronen.

Ferdinand hade svurit en högtidlig ed, att alla hans opponenter skulle beviljas amnesti när han återfick makten. Inte desto mindre utkrävde han en fruktansvärd hämnd. Den franske befälhavaren, hertigen av Angouleme, protesterade över blodbadet men kunde inte göra något åt saken. När Ferdinand efteråt ville tilldela honom militära utmärkelser för sin insats, vägrade han dock att ta emot dem. 

I Frankrike betraktades det ändå som en stor seger. Men Victor Hugo kritiserar hela företaget i "Samhällets olycksbarn" och anser att utgången var till nackdel snarare än till fördel för Ferdinands allierade.

Research Martin Lundström

martin@martinmusic.se

 

 

Skicka e-post till tellus@trocadero.se med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Senast ändrad: 20 maj 2007